Jak prowadzić i rozliczać stołówkę szkolną w 2024 roku? Zasady odpłatności za posiłki i ewidencja opłat w 2024 roku - szkolenie online

W tej chwili nie realizujemy szkolenia z tej tematyki. Jeżeli jesteś zainteresowany tym tematem daj nam znać a my skontaktujemy się z Tobą kiedy szkolenie znajdzie się w naszej ofercie!

    Program szkolenia

    1. Jak zorganizować stołówkę według nowych zasad:

    • obowiązki dyrektora związane z organizacją stołówki
    • obowiązek wydawania ciepłego posiłku dla każdego dziecka
    • jak wypełnić obowiązek zapewnienia miejsca do spożycia ciepłego posiłku

     

    2. Regulamin stołówki szkolnej

    • zasady ogólne
    • kto jest uprawniony do korzystania ze stołówki szkolnej
    • zasady wydawania posiłków
    • odpłatność a posiłki
    • zasady zachowania na stołówce
    • na co zwrócić uwagę w regulaminie, gdy posiłki dostarcza firma cateringowa

    3. Umowa o korzystanie z posiłków – kiedy i kto ma obowiązek zawrzeć umowę o korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej, czy można zawrzeć umowę pomiędzy firmą cateringową a rodzicami, czy zamiast umowy wystarczy formularz zgłoszenia dziecka na obiady, jakie elementy obowiązkowe powinny znaleźć się na formularzu zgłoszenia dziecka na posiłek

    4. Zasady opłatności za posiłki:

    • rodzice uczniów
    • ośrodki pomocy społecznej
    • osoby fizyczne kupujące obiady
    • catering

    5. Wycena posiłku – jak obliczać wsad do kotła w świetle najnowszych stanowisk regionalnych izb obrachunkowych

    6. Jak obliczyć wysokość opłat za obiady od nauczycieli i pracowników niepedagogicznych?

    7. Sposób prowadzenia ewidencji opłat za posiłki przygotowywane w stołówce szkolnej:

    • opłaty stanowiące dochód jednostki budżetowej
    • opłaty gromadzone na wydzielonym rachunku dochodów

    8. Ewidencja księgowa opłat za posiłki (konta: 201, 221, 700, 720)

    9. Ujęcie opłat za posiłki w odpowiedniej podziałce klasyfikacji budżetowej

    10. Ujęcie należności za posiłki w sprawozdaniu Rb-27S oraz Rb-N

    11. Ewidencja księgowa należności niezapłaconych w terminie, jak naliczać odsetki:

    • w szkole
    • w przedszkolu

    12. Opłaty za wyżywienie a VAT (interpretacja ogólna Ministra Finansów z 10 czerwca 2020 r. nr PT1.8101.3.2019) – czy posiłek sprzedawany dla nauczyciela lub pracownika niepedagogicznego podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług

    13. Uchwała w sprawie wydzielonego rachunku dochodów – jakie zapisy stosować aby można było pobierać opłaty od rodziców oraz dokonywać zakupów do przygotowania posiłków na WRD

    14. Jak rozliczać usługi cateringowe?