1. Jak zorganizować stołówkę według nowych zasad:
- obowiązki dyrektora związane z organizacją stołówki
- obowiązek wydawania ciepłego posiłku dla każdego dziecka
- jak wypełnić obowiązek zapewnienia miejsca do spożycia ciepłego posiłku
2. Regulamin stołówki szkolnej
- zasady ogólne
- kto jest uprawniony do korzystania ze stołówki szkolnej
- zasady wydawania posiłków
- odpłatność a posiłki
- zasady zachowania na stołówce
- na co zwrócić uwagę w regulaminie, gdy posiłki dostarcza firma cateringowa
3. Umowa o korzystanie z posiłków – kiedy i kto ma obowiązek zawrzeć umowę o korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej, czy można zawrzeć umowę pomiędzy firmą cateringową a rodzicami, czy zamiast umowy wystarczy formularz zgłoszenia dziecka na obiady, jakie elementy obowiązkowe powinny znaleźć się na formularzu zgłoszenia dziecka na posiłek
4. Zasady opłatności za posiłki:
- rodzice uczniów
- ośrodki pomocy społecznej
- osoby fizyczne kupujące obiady
- catering
5. Wycena posiłku – jak obliczać wsad do kotła w świetle najnowszych stanowisk regionalnych izb obrachunkowych
6. Jak obliczyć wysokość opłat za obiady od nauczycieli i pracowników niepedagogicznych?
7. Sposób prowadzenia ewidencji opłat za posiłki przygotowywane w stołówce szkolnej:
- opłaty stanowiące dochód jednostki budżetowej
- opłaty gromadzone na wydzielonym rachunku dochodów
8. Ewidencja księgowa opłat za posiłki (konta: 201, 221, 700, 720)
9. Ujęcie opłat za posiłki w odpowiedniej podziałce klasyfikacji budżetowej
10. Ujęcie należności za posiłki w sprawozdaniu Rb-27S oraz Rb-N
11. Ewidencja księgowa należności niezapłaconych w terminie, jak naliczać odsetki:
12. Opłaty za wyżywienie a VAT (interpretacja ogólna Ministra Finansów z 10 czerwca 2020 r. nr PT1.8101.3.2019) – czy posiłek sprzedawany dla nauczyciela lub pracownika niepedagogicznego podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług
13. Uchwała w sprawie wydzielonego rachunku dochodów – jakie zapisy stosować aby można było pobierać opłaty od rodziców oraz dokonywać zakupów do przygotowania posiłków na WRD
14. Jak rozliczać usługi cateringowe?